2010. augusztus 4., szerda

Görög joghurt készítés


Már sokszor csináltam görögjoghurtot. Nem is emlékszem honnan van a "recept". Nagyon egyszerű, csak egy géz kell hozzá vagy egy tiszta konyharuha. Nem is kell sűrű szövésűnek lennie, érdekes módon a joghurt nem folyik ki belőle, hanem összeáll. Ám most újabb tapasztalatokat szereztem a joghurtok terén, ezt szeretném megosztani:
Rossz az uborka gyalum. Szar. Hiába próbálok ugyanolyan kinézetűt venni, mint amilyen Nagymamámnak van, nem lesz jó. Van olcsó, van drága, én uborkagyaluból mindig a silányat fogom ki. Így hát tegnap gondoltam nem szenvedek, magyaros tejfölös uborkasaláta helyett tzatzikit készítek. Hazafelé menet egy Aldi mellett mentem el, beugrottam natúr joghurtért (sajnáltam az otthoni biojoghurtot).Otthon aztán gyorsan gézbe öntöttem és felkötöttem egy fakanálra befőttesgumival, amit a konyhai felsőszekrénybe dugtam félig. A felkötött gézbatyu alá tálkát raktam a lecsöpögő savónak. 20-30 perc és elkészül a sűrű görögjoghurt. Ha siet az ember egy kis nyomkodással még hamarabb elkészül.
Ám ekkor érdekes dolgot vettem észre az aldis joghurt nem állt össze, nem vízszerű lé csöpögött belőle, hanem tejfehér valami és az egész "joghurt" olyan furcsa állagú volt.
Kérdés:
Mi ez?
Tudományos következtetés:
Valami műkotyvalék.









Nosza gyorsan elő a biojoghurtot. Íme:








Rögtön működött. Azt hiszem a konyharuha sárgás, azért lett a második batyu vajszínű, mert a görögjoghurt gyönyörű fehér lett. Ja! És észrevettétek a második batyu alatt a cseppet? Igyekeztem, persze képzelem a profifotos gasztroblogosok milyen jó képet készítettek volna, de én így is büszke vagyok magamra.
2 pohár joghurtból ennyi savó csöpögött ki:
Egyébként eddig működött az összes natúr joghurt a Lidl és az Aldi joghurtokon kívül.

3 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Olcsó joghurtnak sűrű a leve? - Az olcsóságot nem elsősorban az árára értem.
Kicsi mennyiséget szűrőbe tett kávéfilterben is ki lehet csöpögtetni, de kicsit lassabban, mert a gravitáció nem érvényesül eléggé. Tejföl is finom így, mint már sokan megírták.
Jó a Sáfrányt olvasni.

Névtelen írta...

Szia,
nekem a Lidl-s joghurt tökéletesen működött eddig:)
Dóri

Sáfrány írta...

Ó a kávéfilter tök jó ötlet, nekem teafilterem van, azzal kipróbálom.
Köszi.

Related Posts with Thumbnails