2010. augusztus 24., kedd

Panna cotta - Mocca cotta

Gyönyörű pudingformákat kaptam szülinapomra. Tudom, tudom '80-as évek. De hát csodaszépek! Ki kell próbálnom. Egy gond van, nem szeretem a pudingot. A boltit főleg, de a házi csodák sem dobogtatják meg a szívem.

Viszont van valami, amit minden étkezés után el tudok nassolni : a panna cotta. Aki nem kóstolt még igazi finom, lágy panna cottát, az azt mondja de hát az is puding. Nem! Az teljesen más. Olyan egyszerű, hogy az ember nem is tudja elképzelni, hogyan lehet ennyire finom. Fontos, hogy maga a "tejszínpuding" (és nem tej) ne legyen édes, így a ráöntött cukorszirupszerű karamell öntettel egymást teljesen kiegészítik és egy tökéletes párost alkotnak.

Íme a recept 5 perc munka + 3-4 óra várakozás = mennyország.

1liter - tejszín
5 dkg - porcukor
1 db - vaníliarúd
6 db - zselatinlap

20-30 dkg cukor a karamellhez

A zselatinlapot beáztatjuk vízbe, közben a vaníliamagokat belekaparjuk a tejszínbe, amit felmelegítünk (kb 50-60 C ). A zselatinlapokat kicsavarjuk és a tejszínbe keverjük. A tejszínt formába öntjük. A Mocca cottánál a tejszínbe ristrettot (eszpresszónál töményebb és kevesebb) vagy nescafét rakunk 3-4 kocka 70-80%-os étcsokival együtt még a meleg tejszínbe. Hűtőben 3-4 órát fagyasztjuk.
Cukorból karamellt készítünk, amit kis mennyiségű vízzel higítunk, hogy még szirup sűrűségű maradjon. Tálaláskor kiborítjuk a pana cottát és karamell sziruppal tálaljuk.

Hmmm! Fincsi!!

2 megjegyzés:

Sáfrány írta...

fuuuu

Névtelen írta...

nagyon klassz
een is kiprobälom
a közepeerööl hiänyzik a piros pont

Related Posts with Thumbnails