2009. november 20., péntek

Kis adventi előzetes: a méznugát

Én kimondottan NEM szeretem a cukrász süteményeket. 99 %-ban zsíros, műanyaghabos, ízetlen de olcsó aromákkat tömött, színezett, silány alapanyagúak. Sajnos. A házi süti mindig jobb. De! Olyan klassz néha kipróbálni valami igazán bolti édességet, aminek titkát homály fedi, készítése rejtély, misztikum. Íme a titok (Szakácsok könyvéből). S legközelebb talán a még rejtélyesebb törökméz receptjét osztom meg veletek.

hozzávalók kb 1/2 kg-hoz:
- 210 g cukor
- 60 ml víz
- 55 g méz (ne legyen sötét)
- 3/4 tojásfehérje (kb 22g) (jó méricskélést)(négyszeres adagnál egyszerűbb)
- és 90-100g aszalt gyümölcs illetve diófélék vegyesen

A szép méznugáthoz érdemes különféle gyümölcsöt és diófélét választani. A birsalmasajt, az aszalt sárgabarack, a pisztácia különösen széppé teszi. Természetesen az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra kell aprítani.
A cukrot a vízben oldjuk fel és forraljuk. Adjuk hozzá a mézet és addig főzzük amíg 135 C-os nem lesz. A tojásfehérjét felverjük és a tűzről levett sziruphoz keverjük gépi habverővel. A magokat gyümölcsöket hozzákeverjük és egy sütőpapírral, vagy folpackkal kibélelt tálcára öntjük. Tegyünk rá súlyokat és másnap már szeletelhetjük is büszkén. "Nagyon egészséges" és gyönyörű, a vendégeknél villoghatunk vele és így kevesebb jut nekünk belőle (szerencsére). De magunknak megfogadhatjuk, holnap majd reform sütit eszünk.
Sziasztok, egyszer ki kell próbálni!

1 megjegyzés:

Podruzsik írta...

Ez a francia nougat de Montélimar lehet. Egyszer régen vettem pár kicsi kockát - a Szamosnál talán? A wiki szerint 18. századi eredetű, szerintem régebbi. Kipróbálom!

Related Posts with Thumbnails