2009. november 10., kedd

Sütőtökös, spenótos rotolóÚj felfedezést tettem. Megismertem a durumlisztet. Persze eddig is tudtam a létezéséről és több 100 kilót elfogyasztottam spagetti, penne, farfalle és egyéb formában (akár teljesőrlésűként), de magát a durumbúzát liszt alakjában még sohase láttam, ha házi tésztát készítettünk akkor azt fehér vagy barna lisztből tettük. Nem tudom miért volt most itt a pillanat, hogy eszembe jusson tésztát durumbúzából kéne készíteni. Éppen a vásárcsarnokba igyekeztem, friss tatárnak való lazacért, így hát beugrottam a pinceszinti ázsia boltba. És láss csodát, volt durumliszt.
Délután elkezdtem a tésztát összegyúrni, hogy legyen ideje állni. Belenyúlok a durumlisztbe, olyan érzés mintha rétes liszt lenne. Kézzel keverem a durumlisztet vízzel és tojással, hát mintha homokot kevernék vízzel, a frász kezdett kerülgetni. Lehet, hogy nem a vendégeknek szánt tésztával kellene kísérleteznem és egyszer csak 10-20 másodperc után a liszt teljesen megváltozott, összeállt, selymesedni kezdett. Gyúrtam, gyúrtam és olyan gyönyörű tésztát kaptam, mint a tévében, amikor a Szuperséfek konyhájukban 15 sec alatt tésztagéppel kinyújtják a tésztát és az nem ragad, nem nyúlik, nem szakad. Öröm volt vele dolgozni. Hurrá!

recept:
40 dkg durumliszt
tojás vagy liszt
1 kg spenót
20 dkg ricotta
1/2 kg sütőtök
fokhagyma, bors, szerecsendió
10 dkg vaj
zsálya


Ez egy Jamie Oliver recept, már sokszor csináltam, mert nagyon finom.
40 dkg lisztből tésztát gyúrunk, lehet csak tojássárgájával, ilyenkor kb 10 000 db kell, vagy egész tojással, vagy csak vízzel vagy akár keverve. Fél órát pihenni hagyjuk.
A sütőtököt sütőben 200 C-on megsütjük. Spenótot megmossuk (a szárától nem félünk azt is meglehet enni, de ha mégsem akarod akkor 2kg spenót kell) és vagy gőz felett megfonnyasztjuk, vagy kis olivaolajon megpároljuk, épp csak össze kell esnie. Az összeesett spenótot ricottával, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymával, frissen reszelt szerecsendióval, sóval összekeverjük.
Most jön a varázslat. Tésztagéppel 3 db 10cm széles tésztecsíkot készítünk mondjuk 40cm hosszút és egy kis víz segítségével összeragasztjuk úgy, hogy 30x40cm-es tésztát kapjunk (aki ügyes, sodrófával is kinyújthat egyet). Jön a töltés. A tészta egyik 40cm-es oldalára végigrakunk evőkanálnyi darabokat a sütőtökből, ezt sózzuk borsozzuk, estleg pár csepp olivaolajjal lecsepegtetjük. Majd mintha rétest készítenénk elkezdjük feltekerni a tésztát, de csak annyira, hogy a sütőtököt ne lássuk. Ezután a spetótos töltelékket szétkenjük a maradék tésztán, hagyva 2-3 cm csíkot. Tovább tekerjük a tésztát az utolsó 2-3 cm-es csíkot bevizezzük, hogy összeragadjon a tészta. Tiszta konyharuhába beletekerjük és a két végét, mint a hurkát zsinórral elkötjük. Jó nagy lábosban, forró vízben kb 25 percig főzzük. Tálaláskor szeleteljük. Vajban zsályát sütünk ropogósra, evvel öntjük le, pici parmezánnal kínáljuk.
Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails