2010. június 15., kedd

Bodzaszörp

A bodzavirág illata mennyei, én csak szagolgatni is imádom. Ha választani lehet bármilyen cukros ital közül biztos, hogy a bodzaszörpöt választom. A bo-dzát amelyet a 6-7 éves gyerekeknek szótagoló dolgozatban azonnal feladnak a kedves magyar magyartanárok. Frissen a legfinomabb, de télen is jó elővenni.

recept 5 literes lábosra:
- 30-40 fej bodzavirág
- 2,5 kg cukor
- víz
- 2 db biocitrom
- citromsav ízlés szerint

Fontos: csak tiszta, nem tetűs, egészséges, éppen kinyílt bodzavirágot szedjünk, amely nem egy forgalmas út mentén virul, ugyanis nem ólomszirupot akarunk készíteni. A bodzavirágot, a felkarikázott citromot, a cukrot felrakjuk főni annyi vízzel, amely a lábosba belefér. Picit forraljuk és a citromból megpróbáljuk a levét kinyomkodni. Szűrővel kiszedjük a virágokat és a széttrancsírozott citromkarikákat és citromsavval kb. 3-4 evőkanállal ízesítjük. Fontos, hogy megkóstoljuk higítva, mert a savassága egyéni ízlés és az evőkanalak sem egyformák, ha kell még rakjunk hozzá, ha túl savas akkor cukrozzuk még. A forrásban lévő szörpöt üvegekbe rakjuk, amit 1-2 percre fejre állítunk, hogy az üveg tetejét és az ott található levegőt is sterilizáljuk. Visszafordítás után készen is vagyunk, tartósítószer és dunsztolás nélkül is eláll. Kinyitás után tartsuk hűtőszekrényben 3-4 hétig jó.
ui.: Most látom aki ügyes meg tudja mondani, hogy milyen márkájú a nyomtatónk, a jó megfejtések közül minden hónap végén, 5 győztes örömét sorsolunk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails