2009. február 13., péntek

Tarte au citron

Tarte au citron


Amiben nem lehet csalódni: egy jó citrom torta, citromkrém, citromos szelet. Íme egy édesség amiből minden vendég kétszer kér, ami fellelkesít, amit már másnap újra el kell készítened.
Ne habozz! Most állj neki! Biztos, hogy fent marad a családi repertoáron!

A recept :

Készíts egy linzertésztát, pihentesd, majd süsd ki vakon. (Nem szem bekötve, hanem egy tortaformát kibélelsz vele és sütőpapírral lefedve babot raksz bele.)
Ha szeretnéd átélni mennyit dolgozik egy profi cukrász, akkor a szakácsok könyvéből Pierre Hermé útmutatását veszed alapul, de gyanítom, hogyha gyakran vágysz erre az isteni tortára, akkor leegyszerűsíted egy magyar szakácskönyvből kiollózott linzerrel. Vagy, mint én, ha heti többször is ezt akarod tömni magadba, akkor 15-20 perc alatt végzel és a tortaalapot hagyod a fenébe. Mindjárt vendégek jönnek? Elő a kis poharakkal és pillanatok múlva már pakolod őket telerakva a hűtőbe.
Csapjunk bele gyorsan.


az én egyszerűsített receptem:

- 3 citrom (ebből lehetőleg legalább egy bio legyen) közepes méretűek
- 280 g cukor
- 4 egész tojás
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg mascarpone (fél doboz)

Ahány bio citromunk van, annyinak a héját belereszeljük egy lábaskába. (Ugye tudjuk, hogy a nem bionak méreggel van befújva a héja!!!)(Létezik nem bio, de KEZELETLEN citrom is, ez fel van tűntetve rajta, ennek is használhatjuk a héját.) Mind a három levét kicsavarjuk, magot kidobjuk, ha nem szeretjük a gyümölcshús darabokat a krémben, akkor leszűrjük. Mi szeretjük rusztikusan! A cukrot és a 4 tojást is bele rakjuk a lábasba és az egészet elkezdjük főzni.
Na jó, most jön egy kis nehézség. Kéne egy hőmérő! és óvatosnak is kell lenni!
Eredeti receptben vízfürdő szerepel. Első alkalommal 40 percig kevergettem a krémet.
Harmadik alkalomra már leredukáltam a folyamatot.
FONTOS a jó minőségű lábos, rozsdamentes VASTAG aljúra van szükségünk, hogy a hőt egyenletesen adja át a krémnek.
Az igazat megvallva én a legkisebb gázrózsán a max lángon kezdem el főzni és egy kis habverővel folyamatosan kevergetem. Hőmérővel mérem a hőmérsékletét, 82-83 C -ig kell "Pierre" szerint melegíteni. Kb 78 C-nál veszem a lángot takarékra, ilyenkor még 1 perc és kész vagyok . Ha hőmérő nélkül, óvatosan kevergeted, amikor besűrűsödik, még takarékon 1 percet intenzíven kevergeted az is jó. ( egyébként meg, annyi érdekes recept van hőmérővel, érdemes venni egyet, de e nélkül is ki kell próbálnod ezt a receptet)
Amikor leveszem a lángról a lábost, belerakom az alját egy kis vízbe a mosógatóba, mivel a vastag alja még sok hőt tárol és nem akarom, hogy a krémem tönkre menjen, vagy kevered még 2-3 percig.
Amikor picit lehűlt de még meleg, (1-2 perc a mosógatóban) hozzákeverem apró adagokban a vajat és intenzíven keverem még mindig a habverővel (lusta vagyok elővenni a robotgépet). Legvégül hozzáadom a mascarponét még keverem 1 percig, kis poharakba töltöm (pl pálinkás), be a hűtőbe és egy óra múlva már tökéletes.


Próbáld ki te is!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails