Ha az ember fáradtan éhesen ér haza, igazán jólesik a megérkezést követő 20. percben enni a finom, gőzölgő risottoból salátával. A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és kezdhetjük is, amíg fő a risotto a keverés mellett elkészül a saláta és el is pakolhatunk.
recept 4 személyre:
320g risotto rizs
2 fej hagyma
1 dl fehérbor
6-8 dl alaplé vagy bio leveskocka
30 dkg pucolt cékla (nyers)
5 dkg vaj
1 nagy marék rezselt parmezán
1 csokor petrezselyem
bors, kevés olivaolaj
A hagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk. Ha már átlátszó hozzáadjuk a rizst és azt is megpirítjuk. A fehérborral (nálunk éppen csak prosecco volt, de csináltam már vörösborral is, ekkor ronda barnás-lila lesz a risotto színe a végére) felöntjük és elfőzzük. A nagy lyukú reszelőn lereszelt céklát belerakjuk, elkeverjük. Az alaplevet folyamatosan adagoljuk a rizshez, hogy mindig főzelék állagú legyen, nem kell folyamatosan keverni, de két percenként minimum meg kell kavarni, mert leég a rizsből kifővő keményítő. Kb 15 perc alatt lesz kész, de nagyon fontos kóstolni, hogy ne főzzük szét még roppanósak maradjanak a szemek. Ha elégedettek vagyunk a rizsszemek állagával, eloltjuk a lángot a lábos alatt, belekeverjük a vajat, a petrezselymet és a parmezánt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése