2010. április 19., hétfő

KUCSMAGOMBA!!!!

Amire nem gondoltam volna soha, hogy egy ártatlan sétálás közben, egyszer csak kucsmagombára lelünk. Igen! Sikerült! Ilyen vasárnapi sétálást kívánok mindenkinek.
Ha a szarvas gomba a gombák királya, a vargánya pedig a fejedelme, akkor a kucsmagomba egy titokzatos kalifa vagy szultán, esetleg egy elvarázsolt herceg. Nemcsak különleges íze, krémessége teszi egyedivé, hanem a rövid idő is amíg terem. A vásárcsarnokban április elején talán csak két hétig lehet kapni igen borsos áron, amit egy évben egyszer kipengetünk és álmodni sem merünk róla, hogy ipari kémkedés nélkül egy kucsmagomba lelőhelyet találunk.

recept:
- valamennyi kucsmagomba
- vaj és olivaolaj 1:1
- sok fokhagyma lapjára vágva
- só, bors
- petrezselyem
- esetleg egy evőkanál tejszín, mascarpone vagy zsíros tejföl


A felforrósított serpenyőben gyorsan megpároljuk a gombát és a fokhagymát a vajas olivaolajon, sózzuk, borsozzuk, a végén egy evőkanál tejszínnel gazdagítjuk. Hozzá jóminőségű pl. paradicsomos kenyeret adunk. Ha tésztával esszük (pl.: tagliatelle), akkor több tejszínt keverünk bele.

2010. április 12., hétfő

Arlette



A lányom kérte húsvétra ezt a receptet, úgyhogy volt rá mentségem, hogy 3-4 órát eltöltsek egy egyszerű keksznek kinéző francia finomsággal. A recept Pierre Hermé-é, nem tudom be kell-e mutatni a francia cukrász-gurut és cukrász-divatdiktátort. Sajnos a "keksz" az ő képén 100 x szebb, viszont az enyém meg nagyon finom lett. (mert persze az Ő arlette-jét nem kóstoltam.)

a recept:
25 dkg fordított leveles tészta
igen, én elkészítettem, de inkább nem írom le, mert az elkészítéséhez a zakkantság jeleit kell mutatni. Egyébként a tészta olyan, mint a sima leveles, csak a vajas réteget kívülre kell rakni. (ha valaki mégis megpróbálná) Egyébként szerintem meg kéne próbálni sima leveles tésztával.
- rengeteg porcukor
- vaníliapor! vagy igazi vaníliás cukor
- rózsabors
A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 20x40 cm-re és megszórjuk vaníliával és tört rózsaborssal. Mint egy csigát feltekerjük, így kapunk egy 40 cm-es "kígyót", ebből 2-3 mm-es csigákat vágunk, amelyet vastagon kiporcukrozott nyújtódeszkán hajszálvékony, ovális kekszekké nyújtunk. Sütőben 200 C-on 5 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!


Related Posts with Thumbnails