2009. december 30., szerda
2009. december 24., csütörtök
2009. december 22., kedd
Mangetout
Szerintem ez a köretek királynője. Csodálatosan finom és ropogós, az elkészítése pedig 1-2 perc, az ára nos, az igazán királyi (sajnos). Azonban próbáljuk ki, együk sokszor, hátha a kereslet növekedésével az ára csökkenni fog. Hajrá!
A mangetout egy zsenge borsó hüvelyével együtt. Mangetout franciául = edd meg az egészet, és mi így is teszünk, a mini csomagolásból nem hagyunk egy szemet sem. Úgy tudom ez egy bizonyos borsófajta, sima borsót hiába szedünk le hamarabb hüvelyével, túl szálas lesz. Egyszer szereztünk magot és el is ültettük, sajnos mire leszedtük volna túlérett.( Így jár a pesti, ha vidéki ház kertjében kertészkedik, de hát a belvárosban nehéz lenne.)
A mangetout egy zsenge borsó hüvelyével együtt. Mangetout franciául = edd meg az egészet, és mi így is teszünk, a mini csomagolásból nem hagyunk egy szemet sem. Úgy tudom ez egy bizonyos borsófajta, sima borsót hiába szedünk le hamarabb hüvelyével, túl szálas lesz. Egyszer szereztünk magot és el is ültettük, sajnos mire leszedtük volna túlérett.( Így jár a pesti, ha vidéki ház kertjében kertészkedik, de hát a belvárosban nehéz lenne.)
hozzávalók:
1 csomag mangetout
et c'est tout
vagyis pici extra szűz olivaolaj, guérande-i só, és fokhagyma
A serpenyőt jól felmelegítjük, egy-két evőkanál olajjal és sóval a borsóhüvelyeket 1-2 percig pirítjuk amíg színt kap. Végül a lapjára vágott fokhagymákat is beledobjuk 1/2 percre.
KÉSZ!Jó étvágyat!
Magában nasinak kézzel eszegetve is szuper!!!
Persze akármilyen só jó hozzá. (a timsó mégse )
Eperzselé
Újabb adventi apróság.
Finom, szép de nem ajánlom, 1-2 óra után a cukor leizzadt róla és már nem volt szép. Egyébként a recept egyszerű, fagyasztott epret felfőztem kb 50% cukorral, zselatinnal, agar-agarral és dermedés után felvágtam, finom kristálycukorban meghempergettem. A színhatás kedvéért egy két birsalmasajtból vágott kockát is mellé raktam.
Finom, szép de nem ajánlom, 1-2 óra után a cukor leizzadt róla és már nem volt szép. Egyébként a recept egyszerű, fagyasztott epret felfőztem kb 50% cukorral, zselatinnal, agar-agarral és dermedés után felvágtam, finom kristálycukorban meghempergettem. A színhatás kedvéért egy két birsalmasajtból vágott kockát is mellé raktam.
2009. december 10., csütörtök
lazactatár és guacamole
A guacamole amúgy is a lányom kedvence, egy friss, ropogós szárított paradicsomos kenyérrel isteni vacsora, gyors, laktató, egészséges. A nyers dolgokat én imádom, a carpacciokat, tatárokat, csak sajnos a magyar éttermekben nem lehet tiszteséges lazac-carpacciot vagy tatárt enni. Pedig elkészíteni az egyik legegyszerűbb dolog, csak a halnak kell frissnek lennie. (Még 10 éve amikor még ettem húst, már akkor is a marha carpaccio vagy tatár volt a kedvencem) Így egyben azonban, még újabb dimenziókat nyitnak.
guacamole:
1 érett! avocado
1/3 citrom (lime) leve (kb)
1 paradicsom
2 db újhagyma
kis korianderzöld esetleg petrezselyem (elhagyható)
chili (elhagyható)
só
Az avokadó belsejét kikaparjuk, villával összenyomkodjuk, a citrom levével és sóval ízesítjük. A paradicsom belsejét kivesszük, a maradékot apróravágjuk az újhagymával együtt. Az egészet összekeverjük, esetleg apróra vágott korianderrel, chilivel vagy borssal egészíthetjük ki.
KÉSZ!lazactatár
20 dkg friss (FONTOS) lazac
1/2 citrom (lime) leve
1-2 ek. kapribogyó
2 db újhagyma
só
A lazacról eltávolítjuk a bőrét és a zsírosabb részeket. Késsel apróra vagdaljuk, citrommal, felkarikázott újhagymával, kapribogyóval és sóval összekeverjük.
Tálalásnál balzsamecetkrémmel díszíthetjük.
KÉSZ!
2009. december 9., szerda
Narancsos csillag
2009. december 8., kedd
Narancslekvár
Decemberben elengedhetetlen egy kis narancslekvár. Nekem chilivel a kedvencem, de sajnos most a lányom leszavazta, de próbáljátok ki, nagyon finom reggeli piritóssal, karácsonyi panettonéval vagy sült sajtokhoz (camembert, halumi, scamorza, stb.)
Amikor elöszőr készítettem narancslekvárt, anyukámmal két órán keresztül hámozgattuk a narancsgerezdeket (persze akkor még nem ismertem a filéző technikát) és sikerült kb 1/2 liter lekvárt készíteni. Isteni finom lett, de többé nem akartam nekikezdeni. Mígnem osztrák barátainknál reggelire narancs lekvárt kaptunk, rögtön rákérdeztem: -Hogyan készült? A választól fenékre ültem, végy egy l. bolti 100%-os narancslét, cukor, zselésítő anyag és kész. Na erre neki buzdúlva, újra nekivágtam.
2 kg narancs
ha van 1-2 db. bionarancs
20 dkg cukor
2 kk. agaragar (finom lágyan sűrű lesz tőle)
A narancsokat kicsavarjuk, bionarancs(ok) héját bele reszeljük (esetleg citrushéj hámozóval hosszabb csíkokat hasítunk belőle). Cukorral és az agaragarral összefőzzük. Tartósítószer nélkül!!! forrva kis üvegekbe rakjuk. 2-3 percre az üvegeket megfordítjuk, hogy a tető is sterilizálódjon.
KÉSZ!
2009. december 1., kedd
Kávés csokitrüffel
Megvolt első advent, az első sütiket már meg kellett sütni. Íme egy kis design-os csoki bonbon.
10 dkg jó minőségű étcsoki (60-70% ízlés szerint)
5 dkg vaj
két-három ek tejszín
opcionálisan egy-két kanál porcukor
1 ek. nescafé vagy 3in1 capuccino-por
Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat vigyázva nehogy túlmelegedjen, mert akkor "túrós" és kemény lesz. A tejszínben feloldjuk a nescafét, ez türelemjáték érdemes ezzel kezdeni. Az összes hozzávalót összekeverjük.
Mogyorót pirítunk, a héját ledörzsöljük. Veszünk egy mogyorót köré gyúrjuk a csokimasszát és végül, porcukorban, kakaóporban (cukormentes) vagy mogyorókrokkantban meghempergetjük, majd bonbonos papírba rakjuk.
KészMogyorót pirítunk, a héját ledörzsöljük. Veszünk egy mogyorót köré gyúrjuk a csokimasszát és végül, porcukorban, kakaóporban (cukormentes) vagy mogyorókrokkantban meghempergetjük, majd bonbonos papírba rakjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)